TOIVI

TOIVI

Nem lehet többé a kertben égetni

2015. március 11. - TOIVI

A napokban életbe lépett Országos Tűzvédelmi Rendelet értelmében - egyéb rendelkezések mellett - a lakosság számára a jövőben tiltott a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése. Az intézkedést élet- és értékvédelmi okokból hozták, továbbá ezzel akarják ösztönözni a a környezetvédelmi szempontból igen fontos komposztálást.

Ez a hír tegnap rettenetesen felidegesített, ma reggelre rájöttem miért.

A tiltás az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban jelent meg.

Bele lehetett volna írni a környezetvédelemmel foglalkozó jogszabályokba (és akkor lehetne látni, hogyan viszonyul  a gazégetés által okozott porterhelés a kevés, megmaradt nehézipari üzem által okozott környezet terheléshez). Bele lehetett volna írni a hulladékgazdálkodási jogszabályokba (és akkor látható lenne, hogy viszonyul ez a probléma a fényes papírra, tonnaszám nyomott ingyenes reklámújságok újrafelhasználásához . Azt is elégetik, bár lehet, hogy nem szabad.) Bele lehetett volna írni a termőföld védelméről szóló jogszabályokba (és akkor látható lenne, hogyan viszonyul ez a probléma a „a földet teletolom műtrágyával, a szárat meg elégetem bijoerűműben”  típusú talajerő gazdálkodáshoz).

De nem ezekre a helyekre került a tiltás, hanem a Országos Tűzvédelmi Szabályzatba. Olyan ez, mintha az ifjúságvédelmi jogszabályokba írnák bele, hogy ezentúl csak villanyautóval lehet közlekedni, hogy jó legyen a levegő az óvodák udvarán. Nagy, büdös dízel teherautókkal persze lehetne járni. (Persze ezt is bele lehetne írni az Országos Tűzvédelmi Szabályzatba, mert belsőégésű motorokról van szó.)

Fontos, hogy jó legyen a levegő az óvodák udvarán, fontos, hogy ne legyen füstös a levegő a kertvárosokban és fontos a kiskertekben a természetes talajerő pótlás. A maga helyén fontos, de ennek az intézkedésnek semmi köze nincs a tűzvédelemhez. A tűzvédelem feladata, hogy ne legyen tűz. Amíg van tűz, azzal kellene foglalkozni. (Kérem, az interdiszciplináris szabályozás nagyszerűségével addig ne érveljen senki, amíg az egyszerű, ágazati szabályozások nem működnek zökkenőmentesen.)

Valahol, nagyon mélyen Bradbury Fahrenheit 451 című regénye is okozhatta az érzéseimet.  Persze ez a pici, jószándékú, rossz helyen megtett, nem körültekintő tiltás nagyon messze van a "tűzőrség" munkájától, mégis aránytalanul ideges lettem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toivi.blog.hu/api/trackback/id/tr417259879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása